Systeem architectuur

De maatschappij moet samenwerken om het COVID-19 virus te bedwingen. Elkaar op fysieke afstand houden en sociale isolatie lijken hierbij de belangrijkste middelen. Dit zijn middelen die burgers zelf kunnen doen.

Dit stuk beschrijft hoe we bestaande technologie kunnen inzetten om het menselijk gedrag in onze maatschappij de gewenste richting in te bewegen. Denk aan apps op mobiele telefoons. Of het gebruiken van informatie van het mobiele telefoon netwerk.

 

Functionaliteit

De functionaliteit van het systeem is vereenvoudigd te beschrijven op basis van deze eisen:

 1. Als een burger wil ik mijn locatie meten met mijn mobiele telefoon, zodat ik deze kan delen.
 2. Als vertegenwoordiger van de maatschappij wil ik de locaties van mijn burgers verzamelen, zodat ik de onderlinge afstand tussen mobiele telefoons kan meten.
 3. Als vertegenwoordiger van de maatschappij wil ik zoveel mogelijk bestaande technologie gebruiken, zodat een oplossing snel; met uitontwikkelde technologie en tegen relatief weinig kosten wordt gerealiseerd.
 4. Als vertegenwoordiger van de maatschappij wil ik de gemeten afstanden delen voor andere toepassingen, zodat ik mijn burgers op interactieve manier kan informeren en motiveren afstand te houden.

 

Locatie bepalen en afstand berekenen.

Met locatie gegevens van een burger is het mogelijk om de onderlinge afstand tussen burgers te berekenen. De locatie van een burger, kan via meerdere technologieën rond mobiele telefoons worden verzameld.

Denk hierbij aan (niet uitsluitend):

 • Global Positioning System (GPS);
 • Mobiele netwerken. De vaste positie van de antenne geeft een grove indicatie in welke netwerk cell een telefoon zich bevind. In combinatie met meerdere antennes en ontvangen signaal sterkte wordt via ‘triangulation’ de posititie van een telefoon herleid;
 • Wi-Fi netwerken. Die een telefoon oppikt en waarvan je een relatief netwerk van wifi ‘zones’ kan opbouwen;
 • Bluetooth. Apparaten die de zichtbaarheid voor Bluetooth hebben aanstaan.

Het identificeren van groepen of clusters

Met de verzamelde gegevens van de mobiele telefoons, kunnen we zogenaamde clusters laten berekenen. Zo’n cluster, gebaseerd op de locatie gegevens en/of de berekende afstand tussen de telefoons, kan dienen om ‘hot spots’ te meten van burgers die weinig afstand houden. Of juist veel.

 

Correctie van bewegingen

Het systeem dient rekening te houden met beweging van de mobiele telefoons. Aangezien mensen, ondanks het verzoek van de maatschappij, niet de dagen op dezelfde locatie blijven, moet de afstand berekening ‘continue’ worden uitgevoerd.

 

Continue opnieuw bepalen van de situatie

Nadat mensen bewegen, of zelfs tijdens hun verplaatsing, veranderen de afstand(en) tot anderen. Daardoor ontstaan andere locaties, nieuwe afstanden en andere (samenstellingen van) clusters.

 

 

#people #data #progress

 

Lees in deze reeks ook:

 1. Mensen motiveren om afstand te houden
 2. Informeren en motiveren
 3. Systeem architectuur
 4. Data objecten en “business” intelligence
 5. Data model
 6. Nauwkeurigheid
 7. Technische en software matige uitdagingen en ideeën hierover.
Uw (gemiddeld) oordeel over deze tekst en haar informatieve lading. Dank voor de feedback!
8.3/10